1 Temmuz 2009 Çarşamba

Enerji Alanları ve İnsana Dair Haylice Kapsamlı Bir Yazı-KAYNAKÇALAR

Kaynakça;
Prof. Eyvind H. Wichmann – Berkeley Fizik Programı Cilt: 4 / California Üniv., Berkeley.Arthur Beiser – Çağdaş Fiziğin Kavramları.
(1) Kafamızda daha iyi canlandırmak için momentum yerine, o taneciğin hızı olarak düşünebiliriz. Çünkü fizikte, cismin hızı ile kütle çarpımı olan momentum kullanış açısından daha uygun görülmektedir.
(2) konunun daha iyi anlaşılması için elektronların, sanki güneşin etrafında dönmekte olan gezegenler gibi, belli yörüngelerde hareket ediyormuşçasına atom çekirdeği etrafında döndüğü varsayılır. Oysa gerçekte elektronlar, somut bir tanecik yerine soyut dalgasal bir yumak halinde konumu, hızı ve zamanı belli olmayan çekirdek etrafında yer alırlar. Dolayısıyla atomlar birbiri üstüne konmuş dalga kümelerinden başka bir şey değildir.
(3) Aslında elektronlar (ya da tanecikler) ın belirsizlik ilkesi dolayısıyla parçacık olarak mevcudiyetleri bile, cisimlerin var olması şeklinde olmayıp varlık görüntüsü biçimindedirler.
(4) Üç tür dalga mevcuttur. İlki; elektromanyetik dalgalar, x, kızıl ötesi radyo, tv ...dalgaları gibi. İkincisi; hava, sıvı ve katı madde içinde yayılan su, ses, titreşimli ...vb. basınç dalgaları olan mekanik dalgalar. Üçüncüsü de; Shördinger (olasılık) dalgaları. Yani her bir maddi taneciğe eşlik eden dalga. Bunlar da ışık dalgaları gibi tanecik ve dalgasal özelliklerinin yanında kırınım, girişim... gibi dalgaların genel özelliklerine sahiptir. Taneciklerde olduğu gibi, makroskobik düzeydeki maddelerinde birer dalgaları vardır. Ancak düşük hızlarda bu nesnelerin maddesel yani, parçacık özellikleri baskın olduğundan dalgasal yanları gözlemlenemez. Eğer böyle bir nesneyi ışık hızına yakın bir hıza ulaştırırsak bu sefer cismin maddesel yanı, hızı ile doğru orantılı olarak kaybolmaya, dalgasal yönü ise, yavaş yavaş ön plana çıkmaya başlar. Bu hız ile dalgasal özelliğine dönüşen nesne, bir pencere camını kırmadan diğer tarafa geçebileceği gibi, ışık hızına olan yakınlığı oranında her tür engelin ötesine de geçebilir. Bununla birlikte, Shördinger, De Broglie, olasılık, madde dalgaları olarak farklı isimlerle ifade edilmek istenen hep aynı şeydir.
(5) Klasik Mekanik yasalarınca bir nesne, bir duvara çarptığında nesnenin enerjisinin engelin enerjisinden daha az bir değere sahip olması dolayısıyla duvardan geri yansır. Aynı olayı kuantum düzeylerinde taneciklere uyguladığımızda, tanecikler engel olmasına karşın kendilerinden daha yüksek enerjili bu bölgelerden rahatlıkla geçerler. Aynı şekilde, Radyoaktif maddelerin atomun çekirdeğinden ve yörüngelerinden yayınlanan alfa ve beta radyasyonları da klasik yasalarca atom çekirdeğinin ve yörüngelerindeki güçlü enerji kabuklarından geçememeleri gerekirken, tanecikler dalgasal özelliğe bürünerek bu kuvvet alanlarından tünel açmak suretiyle rahatlıkla atomun dışına çıkarak uzaya yayılırlar (alfa taneciği; iki proton ve iki nötrona sahip helyum atomunun çekirdeğidir. Beta taneciği de; serbest halde hareket eden elektronlardır).
(6) Dolayısıyla madde, kararlı durağan bir dalga, enerji ise, yerleşik olmayan kararsız bir maddedir. Bu ayet ayrıca, dünyanın dönmekte olduğunu da açıklamaktadır.
(7) Gerçekten de, bazı kuantum deneylerinde gözlemcinin, gözlemleme sırasında gözlemlenen olayın geçmişine müdahale ederek o olayın sonucunu yine o anda gözlemlediğini ortaya koymuştur

NOT:BU YAZI DİZİSİ http://www.sufizmveinsan.com/ ADRESİNDEN ALINMIŞTIR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder